אחד האתגרים הגדולים ביותר של מרצה הוא לזכות באהדת הקהל, מצד שני זה מאוד פשוט למרצה לאבד את הקהל שלו כבר בדקות הראשונות של ההרצאה.
להלן 9 משפטים שאתם חייבים להקפיד לא לומר במסגרת הרצאה:
1. “אני עייף”
לא ברור למה, אבל נראה שרוב המצגות כיום, מתחילות בתירוץ כלשהו: “הפתיעו אותי עם ההרצאה הזאת”, ” אני עייף מאוד מהנסיעה”, ” לא היה מתוכנן שאני ארצה” או כל תירוץ טיפשי אחר שלא מעניין את הקהל.
אנחנו הקהל, רק רוצים לראות שאתה עושה את המקסימום. אם אתה מרגיש לא טוב או לא מוכן אז עדיף אולי לבטל. קח כדור, תשתה קפה ותן בראש!
2.”שומעים אותי? ברור שכן!”
מכירים את זה שאנשים מתחילים את ההרצאה עם 3 מכות על המיקרופון ואז צועקים ” שומעים אותי מאחורה? ” ואז מחייכים בצורה מובכת, כאשר זה ברור שכולם שומעים אבל אף אחד לא מרים את היד.
זה לא התפקיד שלכם לבדוק אם מערכת השמע תקינה. יש אנשים שזה תפקידם ובמידה ואין, תעשו בדיקה לפני. צאו מנקודת הנחה שהכול עובד, אלא אם הוכח אחרת וגם אז שימרו על חיוך, עמידה זקופה וחכו עד לפתרון.
3. “אתם יכולים לקרוא את מה שכתוב?”
החוקיות כאן היא פשוטה בחרו בגודל גופן הכפול מגילם הממוצע של האנשים בקהל. כן , זה אומר שאם הגיל הממוצע בקהל הוא 40 השתמשו בגופן בגודל 80. אומנם לא תוכלו להכניס הרבה טקסט לשקופית, אבל היי זה דבר מצוין, העיניים יהיו עליכם ולא על המצגת.
4. “תנו לי להקריא לכם את זה”.
לעוללללללללם אל תכניסו כל כך הרבה טקסט לשקופית, כך שהקהל יצטרך להשקיע זמן רב בקריאתו. ואם בכל זאת עשיתם את הטעות אל תקריאו להם את מה שכתוב.
הדרך הטובה ביותר לגרום לקהל לאבד את הריכוז היא להכניס טקסט לשקופיות. שימו לב מה קורה כאשר יש לכם יותר מ-4 מילים על השקופית: הקהל מתחיל לקרוא. ומה קורה כשהקהל קורא? הוא לא מקשיב לכם!.
השתמשו בכותרות קצרות בלבד בשקופיות שלכם, הציגו נקודה מסוימת ותנו לעצמכם את ההזדמנות להסביר, המצגת לא באה להחליף אתכם. אם בחרתם להכניס ציטוט יפה למצגת שלכם תגידו לקהל לקרוא ושימרו על שקט במשך מספר שניות.
5. “נא לכבות את הטלפונים, המחשבים הניידים וטאבלטים”.
בעבר הרחוק יכולנו לבקש מהקהל שלנו לכבות את המכשירים שלהם. היום כבר לא. היום אנשים בקהל כותבים הערות בעזרת הטאבלט שלהם, מצטטים אתכם בכל מיני רשתות חברתיות כמו טוויטר, גולשים בפייסבוק או משחקים סוליטר במחשב הנייד.
כל מה שאתם יכולים לעשות היום, זה לבקש לשים את המכשירים על מצב שקט ומעבר לזה אתם צריכים לוודא שההרצאה שלכם, תהיה כל כך יוצאת מן הכלל שהם יכבו את המכשירים לבד, כי הם לא ירצו לפספס את מה שיש לכם להגיד. לדרוש תשומת לב מהקהל זה דבר בלתי אפשרי, במקום זאת הרוויחו אותה.
6. ” אני לא רואה אתכם בגלל שהאורות חזקים מידי”
אין מה לעשות כאשר אתם על במה האורות בוהקים וחם ויהיה לכם קשה לראות את הקהל, אבל הם לא צריכים לדעת את זה.
פשוט תבהו אל תוך החשכה, חייכו לעתים קרובות, ותראו להם שאתם מרגישים בבית. אל תהסס ללכת לכיוון הקהל, אם אתם רוצים לראות אותם מקרוב ואל תכסו את העניים שלכם אלא, פשוט בקשו מהתאורן להדליק את האורות באולם, כאשר אתם רוצים לעשות הפעלה כלשהיא, כמו לספור ידיים (עדיף שתכינו את התאורן לפני).
7. “אתם לא צריכים לרשום שום דבר או לצלם, המצגת תופיע אחר כך ברשת”.
זה ממש מעולה שאתם מתכוונים להעלות את המצגת לרשת. אבל אם זאת מצגת טובה היא לא תכיל יותר מדי מילים וכך לא תהווה תועלת גדולה מידי עבור הקהל.
להרבה אנשים פעולת הכתיבה משמשת דרך פשוטה לשנן משהו שהם שמעו. בקיצור תנו לאנשים לעשות מה שמתחשק להם במהלך ההרצאה.
8. ” תנו לי לענות על השאלה הזאת”
זה דבר מעולה שאתם רוצים לענות על השאלה מידית, אבל עליכם לעשות משהו אחר תחילה. לעתים קרובות השאלה מחבר בקהל תהיה ברורה לכם, אבל לא לשאר הקהל. אז פשוט אמרו את הדבר הבא “ברשותך אני יחזור על השאלה כך שכולם יוכלו לשמוע” ואז תענו עליה.
9. “אני אקצר”
זאת בדיוק ההבטחה שאף אחד לא מקיים. אבל הרבה הרצאות מתחילות בצורה הזאת! לקהל שלכם לא באמת אכפת אם זה יהיה קצר הם השקיעו את הזמן והגיעו, הם רק רוצים לקבל מידע והשראה.
לסיכום: תגיעו מוכנים, תהיו עצמכם והתנהגו כמו מקצוענים. הקהל יאהב אתכם בגלל שהייתם ברורים, רציניים ועל כך שלא בזבזתם את זמנם.