כיחידים אנו נוטים לדפוסי חשיבה דומים. אז כשאנו עומדים בפני אתגר הדורש מאיתנו להיות רבי תושייה ולחשוב אחרת, הדבר פעמים רבות מכניס אותנו למצוקה. הסיבה היא מכיוון שכדי להיות פותר בעיות יעיל ויצירתי צריך ללמוד איך לחשוב שונה.
ד”ר אדוארד דה בונו תואר כאחד מגדולי ההוגים בעולם. הוא הקדיש את מרבית חייו ללמד אנשים “איך” לחשוב ולא “מה” לחשוב. הוא תכנן את טכניקת ‘שישה כובעי החשיבה’ שהיא שיטת משחק תפקידים לפיה קבוצה של אנשים מתלבטים בבעיה על ידי אימוץ ‘כובעים’ שונים. כל ‘כובע’ מחייב את האדם להגיב לבעיה מנקודת מבט מסוימת. השיטה הזאת היא אחת השיטות המובילות ל- פיתוח מיומנויות חשיבה “אחרת”.
להלן שיטת ששת הכובעים לפיתוח יצירתיות:
1. כובע לבן – עובדות: התמקדות במידע וידע. לומדים את האינפורמציה הקיימת או חושבים איך להשיג אינפורמציה נדרשת ומה אפשר ללמוד מאינפורמציה הקיימת.
2. כובע אדום – רגשות: לבחון את הבעיה ממקום של אינטואיציה ורגשות. נסו לחשוב איך אנשים יגיבו להחלטה שלכם באופן רגשי. מהן הרגשות שצפות סביב הנושא?.
3. כובע צהוב – יתרונות: חשיבה חיובית, מתמקד ביתרונות והתועלות. למה הרעיון הוא שימושי?
4. כובע ירוק – רעיונות: נחפש רעיונות חדשים. נחפש חלופות, קיימות וחדשות, שיפורים ואפשרויות חדשות, פתרונות לדברים שנאמרים על ידי הכובע השחור.
5. כובע כחול – תכנון: הכובע שאחראי על ניהול כל התהליך, הוא מחליט איזה חשיבה (כובע) צריך לאמץ בכל רגע, מנסה לעשות סדר בתהליך. מנסה להסיק מסקנות, להגיע לתוצרים ולערוך סיכומים.
6. כובע שחור – ביקורת: הכובע עוסק בכל הדברים השליליים שיכולים לקרות, נקודות תורפה, סיכונים. מדובר בכובע מאוד חשוב בחשיפה של בעיות עתידיות.
כל אדם מאמץ את המנטליות של הכובע שלהם ובוחן את הבעיה איתה מתמודדים דרך “העדשה” של הכובע. המנחה עובר סביב החדר ואוסף 6 זווית הסתכלות שונות על אותה הבעיה. מה שתגלו בסוף התרגיל, זה שנוצרה לכם בדרך קסם רשימה של אפשרויות או גישות חדשות לפתור את הבעיה באופן יצירתי.